6 юли - Световен ден на целувката

Целувката си има свой световен ден и той се чества на 6 юли от 1988 година. Всеки жител на планетата в живота си се целува средно по 100 хиляди пъти. Никой не знае как така у човека се е появило  желанието  да впива устните си в

2010-07-06 00:40:06
6 юли - Световен ден на целувката


Целувката си има свой световен ден и той се чества на 6 юли от 1988 година. Всеки жител на планетата в живота си се целува средно по 100 хиляди пъти.

Никой не знае как така у човека се е появило  желанието  да впива устните си в чужди устни. Целувката уста в уста  е изобретена не от кого  да е, а от маймуните.  Физиологическата цел на този ритуал е да се размени антигенен материал за анализ. С други думи, имунната ни система се опитва да определи доколко има шанс потомството от  определен  човек да излезе  здраво.

Може и странно да звучи, но мозъкът  ни анализира дори предположения като това дали майката ще има проблеми по време на бременността. Ние вдишаме аромата на партньора, танцуваме и се целуваме. Така жената получава антигенен материал предварително  и рискът от помятане и раждане на болно дете намалява. С анализа на този генетичен материал се заемат специални клетки - макрофаги.  Те образуват строго организирана система, подобна на нервната.  Така имунната система обработва генетичната информация и ние  решаваме дали даден партньор е желан или наистина трябва да се отървем от него по-скоро.

Жената се целува  с  доста  мъже, преди да спре избора си върху този, който ще бъде баща на децата й.  Смята се, че целувка поне веднъж дневно се отразява благотворно върху  психическото здраве.  За да бъде благотворна за тялото обаче , тя трябва да продължава поне 3 минути. Именно тогава в организма се изработват много хормони на щастието - ендорфини.

Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка нормализира киселинността в устата, т.е.  целувка след ядене намалява риска от кариес.

Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи.


           Ако вашите устни са плътно затворени, то това е свидетелство, че не желаете да продължавате играта. Но ако те си "играят" с устните на партньора, това вече е знак за покана. И партньорът започва да действа по-смело. Ако неговият език се движи убедително направо, това означава, че той изпитва явно желание, а мекият и изплъзващ се език свидетелство за предпочитания към бавната любовна игра.

       По време на целувката трябва сами да се научите да усещате партньора. Добрите любовници още на стадия на играта с устни достигат пълен контакт и взаимно разбирателство, което им позволява да получат от близостта максимално удоволствие.


Но има и вреди от целувката! Чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии - за радост 95 процента от тях не са опасни.

Различни са целувките в разните краища на света. И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. В Древен Египет целувката е била напълно непозната. И Клеопатра, прочута със завоеванията си над мъжете, вероятно никога не се е целувала в истинския смисъл на думата.

Древните римляни в знак на приветствие се целували един друг по очите. В Средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.

Ескимосите  вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Затова няма целувка в японски филми.

Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял. Германците са най-любвеобилната нация. Те се целуват в наши дни ежедневно средно 3,2 пъти по бузата и 1,3 пъти си подаряват един на друг еротични целувки.

Има места, където целувката се смята дори за престъпление. И досега в щата Индиана (САЩ) действа закон, според който „на мъжа с мустаци е забранено да целува човешко същество". В щата Кънектикът (САЩ) е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

В Индия пък , родината на Кама Сутра, е абсолютно забранено целуването на публични места. В Италия закон забранява  на шофьорите на моторните превозни средства и на пътниците в тях да се целуват

В Папуа пък местните хора изразяват чувствата си към  противоположния пол с леко захапване на веждите.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия